Hög trivselfaktor hos sommarjobbare på Outokumpu i Avesta!

Varje år är det hundratals sommarjobbare på våra anläggningar som hjälper oss att hålla produktionen igång under säsongen, samtidigt som de får värdefull erfarenhet av branschen. Drygt 250 personer sökte semestervikariat på Outokumpu i Avesta i år. Cirka 130 personer anställdes och av dem var ungefär hälften återvändare. Vi lyckades få en pratstund med tre glada sommarjobbare: Alexander Glad, Tyra Malmqvist och Milek Anser.


– Vi har ett stort behov av att anställa yngre människor för att säkra framtidens kompetens inom produktion och processutveckling. Vi vill attrahera fler yngre ingenjörer, killar och tjejer, med ett intresse för stålbranschen. Sommarvikarierna är en viktig rekryteringsbas för oss. Jag är imponerad av våra sommarjobbare och hur snabbt de lär sig arbetsuppgifterna och kan bidra till verksamheten på ett positivt sätt, säger Sofia Nyman, personalchef Outokumpu Avesta.

Alexander Glad, Tyra Malmqvist och Milek Anser är några av de sommarjobbare som gör en viktig insats när ordinarie personal är på semester.

– Den här sommaren jobbar jag med emballage i Färdigställningen. Jag lastar på emballage till plåten som går ut till våra kunder. Jag gick Teknikprogrammet och via samarbetet mellan Outokumpu och Karlfeldtgymnasiet, Teknikcollege, så fick jag sommarjobb här. Det här är min tredje sommar, tidigare har jag varit i packningen och i år har jag alltså bytt arbetsuppgifter. Det är kul att utvecklas och lära sig nya saker och jag trivs jättebra. Just nu har jag studieuppehåll från mina juriststudier och vi får se vad som händer framöver, säger Tyra Malmqvist.

– Jag hade praktik via skolan och sedan fick jag sommarjobb här. Jag sökte även i år och har nu fått fast jobb som FU-tekniker el (förebyggande underhåll). Jag tycker vi har bra stämning här och trivs riktigt bra. Det är kul arbetsuppgifter. Vi är ett bra gäng som jobbar tillsammans och hjälper varandra, säger Alexander Glad och berättar att han även har planer på att utbilda sig till deltidsbrandman.

Milek Anser kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan och siktar på att bli maskin- eller kemiingenjör. Han tycker att de som sommarjobbar fått en bra introduktion med mycket information. Sommarjobbarna får en grundlig introduktion och utbildning i arbetsmiljö, säkerhet och risker. De får också praktisk information, träffa facken, företagshälsovården och ortsledningen som informerar om Outokumpu.

– Det var mycket fokus på säkerheten och det tycker jag är bra. Vi jobbar med flytande stål och höga temperaturer, därför är viktigt att vi följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Här jobbar jag på konvertern och här tillsätts olika legeringar för att stålet ska få exakt rätt sammansättning. Jag kör travers, jobbar med analyser och slagg. Jag har jobbat med olika saker tidigare, bl.a. som säljare i Stockholm, men jag tycker jättemycket om kemi och fysik och har planer på att läsa vidare till ingenjör. Flera av mina kompisar jobbar här och de tipsade mig om att söka hit. Det gjorde jag och jag trivs jättebra med att jobba på ett stålverk. Jag känner mig verkligen välkommen, säger Milek Anser.

 

Text och bild: Jonas Nordlund, Outokumpu

Alexander Glad
Ålder: 19 år
Bostadsort: Avesta
Utbildning: Elprogrammet, Karlfeldtgymnasiet
Drömjobb: Brandman
Intressen: Thaiboxning, fotboll, gym

Milek Anser
Ålder: 23 år
Bostadsort: Avesta
Utbildning: Vuxenutbildning, Ekonomiprogrammet
Drömjobb: Maskin- eller kemiingenjör
Intressen: Litteratur och dataspel (Counterstrike)

Tyra Malmqvist
Ålder: 20 år
Bostadsort: Avesta
Utbildning: Teknikprogrammet, Karlfeldtgymnasiet
Drömjobb: Har inte bestämt mig än
Intressen: Sång

Published Jul 23, 2019