Outokumpu – Konst möter arkitektonisk funktion vid musikpaviljongen i Stockholm


Outokumpu Oyj
Pressmeddelande
3 maj 2017, kl. 9.00 CET 


Mellan den 3 och 6 maj 2017 har förbipasserande vid Kungsträdgården i hjärtat av Stockholm möjlighet att beundra en musikpaviljong gjord av rostfritt stål och aluminium. Outokumpus rostfria stål med olika ytor används till paviljongens ytskikt.

De valda materialen gör att konstruktionen är mycket lätt, vilket även gör det möjligt att ta isär paviljongen och flytta den. Meningen är att paviljongen senare ska kunna användas på olika tillställningar på hotell och konferenser. Musikpaviljongen består av tre segel som bär upp en träscen. Den inre strukturen och seglens yta är gjorda av aluminium medan de yttre ytorna är gjorda av rostfritt stål. Den rostfria fasaden har en blandning av Outokumpus torrslipade och Deco Austenite -ytor, vilket skapar en intressant visuell helhet på paviljongen.

Sverige har en lång historia av stålproduktion och metallbearbetning i världsklass och musikpaviljongen kombinerar dessa traditioner med hjälp av vacker arkitektur.

”Arkitektur som är genomtänkt och av bra kvalitét handlar om hållbara materialval. Rostfritt stål är ett väldigt bra val eftersom det är helt återvinningsbart, håller länge och det är ett ekonomiskt hållbart material. Det är helt enkelt en bra investering för framtiden”, säger Björn Hammar, som har byggt och designat paviljongen. 

”Vi på Outokumpu ville stödja projektet för att hjälpa till att föra fram fördelarna med rostfritt stål. Den vackra fasaden på musikpaviljongen är också ett exempel på de möjligheter Outokumpu kan erbjuda med olika ytbehandlingar, samtidigt som vi levererar hållbara och lättviktiga lösningar”, säger Pernilla Wangenborn, Manager Inside Sales, Sales Scandinavia på Outokumpu.

Projektet med musikpaviljongen erbjöd också viktig praktisk erfarenhet för elever från Stockholms byggtekniska gymnasium. Elever deltog i tillverkningen av paviljongen under sin praktiktjänst.

”Genom projektet får eleverna viktig insikt i hur man jobbar med metalliska material i praktiken. I dagens byggnadsarbete måste vi förbättra kommunikationen mellan arkitekterna och byggnadsarbetarna. Det är viktigt att förstå hur man ska jobba med de valda materialen”, säger Björn Hammar.

Musikpaviljongen JUSSI är ett projekt som är finansierats genom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material. Med i projektet har också varit Jernkontoret, samt representanter från industrin, däribland Outokumpu. 
 

För mer information:

Corporate Communications, tel. +49 173 6629465 

Outokumpu GroupOutokumpu är en global marknadsledare inom rostfritt stål. Vi tillverkar avancerade material som är effektiva, hållbara och återvinningsbara och med dem byggs en värld som varar för evigt. Rostfritt stål uppfanns för hundra år sedan och är ett idealiskt val för krävande användningsområden i allt från köksutrustning till broar, energianläggningar och medicinsk utrustning. Det är ett till 100 % återvinningsbart, korrosionsfritt, underhållsfritt, hållfast och hygieniskt material. Outokumpu har cirka 10 000 anställda i över 30 länder med huvudkontor i Helsingfors, Finland. Outokumpu är listat på Nasdaq Helsingfors. 
www.outokumpu.com      outokumpu.com/stainless-news      choosestainless.outokumpu.com