Outokumpu rostfritt stål säkrar framtidens kollektivtrafik i Stockholm


OUTOKUMPU OYJ
PRESSMEDDELANDE
6 februari 2017, kl. 9.00 CET 


Outokumpu levererar 600 ton av höghållfasta Forta LDX 2404 rostfritt stål för upprustning av Söderströmsbron i Stockholm. Det är fyra tunnelbanebroar som går mellan Slussen och Gamla stan som skall bytas ut. Varje bro är ca 174 meter lång och de är byggda av kolstål 1957. Broarna är helt avgörande för kollektivtrafik i Stockholm: varje dag görs 330 000 resor över bron. 

Söderströmsbron rustas nu upp för säkrare resande och för att den ska klara framtidens kollektivtrafik i en snabbt växande stad. Alla gamla brobalkar av kolstål som rälsen ligger på ska nu bytas mot rostfritt stål under de kommande två åren 2017-2018. Spåren gör det möjligt för tunnelbanetågen att kunna växla över till andra spår mellan röd och grön tunnelbanelinje i centrala Stockholm. 

Trafikförvaltningen i Stockholm valde rostfritt stål tack vare dess enastående egenskaper. För att snabbväxande städer ska fungera krävs bra infrastruktur och rostfritt stål erbjuder en mycket bra lösning då det möjliggör att störande underhållsarbetet kan minimeras. Också korrosion, vilket är typiskt för mycket trafikerade broar liksom Söderströmsbron som sträcker sig över Mälaren, kan helt undvikas tack vare på materialets egenskaper.

”Att välja rostfritt stål betalar för sig själv inom en tidsram av cirka 30 år med tanke på målning som behövs för kolstål balkar. Detta är mycket positivt både ur kundens samt miljö perspektiv. Outokumpu har lång erfarenhet att leverera kostnadseffektviva brolösningar med en betydligt längre livslängd jämfört med vanlig kolstål konstruktion”, säger Mladen Perkovic, chef för Outokumpu Plate Service Center Nordic i Degerfors. 

Outokumpu levererar rostfria stålbalkar som producerats och färdigställs i sitt verk i Degerfors. Outokumpu’s underleverantör Stål & Rörmontage AB svetsar slutligen ihop brokomponenterna som levereras och monteras på plats i Stockholm. ö

För mer information: 

Koncernkommunikation, tel. +49 173 6629465 

Outokumpu Group Outokumpu är en global marknadsledare inom rostfritt stål. Vi tillverkar avancerade material som är effektiva, hållbara och återvinningsbara och med dem byggs en värld som varar för evigt. Rostfritt stål uppfanns för hundra år sedan och är ett idealiskt val för krävande användningsområden i allt från köksutrustning till broar, energianläggningar och medicinsk utrustning. Det är ett till 100 % återvinningsbart, korrosionsfritt, underhållsfritt, hållfast och hygieniskt material. Outokumpu har 11 000 anställda i över 30 länder med huvudkontor i Helsingfors, Finland. Outokumpu är listat på Nasdaq Helsingfors. 
www.outokumpu.com      outokumpu.com/stainless-news      choosestainless.outokumpu.com